Időpont foglalás

Szájüregi rákszűrés

A szájüreg rosszindulatú tumorainak többsége igen rossz kórjóslatú, ami részben a régió bőséges vér- és nyirokérellátásával magyarázható. Súlyosbítja a betegek helyzetét a tumorok kedvezőtlen elhelyezkedése, amely táplálkozási és hangképzési problémákat, valamint szociális ellehetetlenülést okoz. A rendelkezésre álló terápiás eljárások elsősorban a daganat korai stádiumában biztatnak jó eredményekkel. A daganatmegelőző állapotok és a tumorok korai felismerése jelentősen javítja a betegek életkilátásait.

 

csillag_dental_stock_szajuregkamera_555x325.jpg

 

Daganatmegelőző állapotok azok a kóros elváltozások, amelyek talaján nagyobb valószínűséggel alakul ki rosszindulatú daganat, mint az ép szövetekben.

A szájüreg található elváltozások rendkívül sokfélék lehetnek. Némelyikből sokéves fennállás után sem alakul ki tumor, ugyanakkor nem bizonyítható, hogy valamennyi rosszindulatú elváltozás ilyen daganatmegelőző állapotot követné.

Az oralis regio malignus daganatai rendkívül rossz kórjóslatúak. Sokkal jobb eséllyel gyógyíthatók daganatmegelőző állapotok és a korai tumorok. A fogorvosként feladatunk, hogy minden betegünknél áttekintsük a szájüreget, és a gyanús elváltozásokat kiszűrjük. A vizsgálat kiterjed a nyálkahártya rejtett régióira is, ezenkívül a nyaki nyirokcsomókra és a nyálmirigyekre is.

A mielőbbi gyógyulás érdekében fontos a korai felismerés. Nem csak a fogorvos aktív résztvevő ebben, hanem maguk a Paciensek is.  A rákszűrés, egyik legfontosabb alappillére az önvizsgálat.

Segítségképpen készítettünk egy útmutatót, kitérve mindazokra az önmagunkon, illetve szeretteinken megfigyelhető esetleges elváltozásokra, melyekkel mielőbb érdemes felkeresni fogászatunkatt:

  • Figyelemre méltóak az száj nyálkahártyájának elszíneződései. (halványak, vörösek, sötétek)
  • Gyanúsak továbbá a szövetszaporulatok, amelyek megjelenhetnek a nyálkahártya felszínén vagy a mélyebben fekvő szövetekben. Az utóbbiak tapintással észlelhetők.
  • Daganat lehetőségét vetik fel a több hete nem gyógyuló fekélyes sebek, amelyek az irritáló tényezők kiküszöbölése után sem hajlamosak a gyógyulásra.
  • Tumor vagy más betegség jön szóba a helyi nyirokcsomók megnagyobbodása, illetve a nyálmirigyek duzzanata esetében.
  • Foglazulás lehet az első tünete az állcsontok betegségeinek és daganatainak, valamint az arcüreg tumoros beszűrődésének. 

Amennyiben szükséges, a további vizsgálatokat szájsebészeten kollégáink folytatják.