Időpont foglalás

Játszótéri baleset

Játszótéri baleset – azaz mit tegyünk ha gyermekünk foga egészben kiesik?

 

Baleset bárkivel előfordulhat. Azonban a fog szempontjából nem mindegy, mit teszünk a következő percekben?!

Fogváltás során az első metszőfogak előtörésekor relatíve nagyoknak hatnak a gyermeki szájban, így a sérülésre is hajlamosabbak. Fokozottan igaz ez, ha a gyermek korábban, vagy még mindig cumizik, esetleg az ujját szopja.

Mászóka, hinta, biciklibaleset során, esetleg amennyiben összekoccan a feje valakiével előfordulhat, hogy a még fejlődésben lévő foga egyszerűen kirepül a fogágyból. A nagy ijedség ellenére, ha a következő alapvető szabályokat betartjuk, jó eséllyel a fog visszahelyezése sikeres lehet a fogorvos segítségével.

A fog megtalálását követően NE mossuk le folyóvíz alatt, NE súroljuk, dörzsöljük le azt. Amellett, hogy félő, nehogy kiessen a kezünkből, egyenesen a lefolyóba, más oka is van ennek. A csonthoz a fog milliárdnyi apró rosttal kötődik, melyek a baleset során elszakadtak. Jobb eséllyel találkoznak a bennszakadt másik felükkel visszahelyezéskor, ha épségben a gyökér felszínén maradnak.

A fogat NE hagyjuk kiszáradni. A legmegfelelőbb hely a nedvesen tartásra, a szülő szájürege. Tehát a megtalált fogat egyszerűen bekapva lehet elindulni a legközelebbi fogászatra. Amennyiben ez nem megoldott, egy pohár víz is megfelelő. SOHA NE KÉZBEN HOZZUK A FOGAT! Lehet, még hallani arról,  hogy tejbe kell helyezni, de amennyiben épp nem a kezünkben volt egy nagy bögrével, felesleges keresgélni, hogy van-e a közelben tej, vagy hogy a laktózmentes jó-e?! (Igen, jó.)

A vérző kis szájra tiszta zsebkendőt szorítva minél előbb fogászatra kell menni. Az első pár óra a legmeghatározóbb. Nálunk mindig előnyt élveznek az ehhez hasonló esetek.

A fogorvos a seb, s a fog  megfelelő áttisztítását követően szomszédjaihoz rögzíti a visszahelyezett fogat, s e sínezést  10 nap múlva eltávolítja. Az elsősegély ellátást követően a későbbiekben további kezelés szükséges, de amennyiben a fenti lépéseket sikerül betartani, jó esély van arra, hogy gyermekük a későbbiekben is saját fogával mosolyoghasson.