Időpont foglalás

7 OK AMI MIATT A FOGSZUVASODÁS KIALAKULHAT 1. rész

A fogszuvasodás kialakulásában számos különböző tényező szerepel. A foglepedékben felhalmozódott szénhidrátokat a szájüreg baktériumaitejsavig bontják le. Az így kialakuló savas közeg elősegíti a zománc és a dentin szervetlen állományának kioldódását. A visszamaradt szerves vázat végül szintén baktériumok bontják le, és kialakul a szuvas üreg.

csillag_dental_stock_fogszuv_360x245.jpg

A fogszuvasodás kialakulásához a baktériumokon túl fontos szerepe van:

Szénhidrátok

Jelentős tényező a szénhidrátok halmazállapota. Pépes, szívósan tapadó, a lepedékképzést elősegítő szénhidrátok jóval ártalmasabbak, mint a folyékony, cukortartalmú üdítőitalok.

Lényeges továbbá a szénhidrátok kémiai összetétele..

Befolyásolják a szénhidrátok káros hatását a táplálék további összetevői.

Az étel bőséges fehérje-, illetve zsírtartalma csökkenti a szénhidrátok megtapadását a fogfelszíneken, így védő hatást fejt ki.

Fontos továbbá a szénhidrátfelvétel gyakorisága. A rövid szünetekkel megszakított gyakori édességfogyasztás rendkívül ártalmas.

 Savak

A szájüregben a szénhidrátokat a baktériumok bontják le, és ennek eredményeként tejsav keletkezik. A savas közeg kedvez a fogszuvasodás kialakulásának.

Foglepedék és fogkő

A foglepedék a fog felszínét részben vagy teljesen beborító, vékony, lágy, fehér színű, bársonyos réteg, amely csak mechanikus úton, fogkefével távolítható el .

Lerakódását számos tényező befolyásolja.

  • A fogmosás hiánya vagy a fogazat nem megfelelő tisztogatása elősegíti a lepedék lerakódását.
    • Jelentős szerepet játszik a plakk-képzésben a nyál mennyisége, a bőséges nyálfolyás gátolja, a csökkent nyáltermelés fokozza.
    • Fontos tényező továbbá a táplálék minősége és a rágás intenzitása.

 

A fogkő a fogak felszínéhez szívósan tapadó, fogkefével el nem távolítható képződmény, amely a foglepedék kalcifikációja útján jön létre.

Fogazat 

Vizsgálták a fogzománc összetételét szuvasodás mentes és szuvas fogak esetében. A kalcium-, foszfor-, magnézium- és karbonát-tartalom nem különbözött, ugyanakkor az egészséges fogak fluoridtartalma kimutathatóan nagyobb volt. Feltételezhető, hogy a zománcfelszín kémiai összetétele befolyásolja a szuvasodás képződését.

Elősegítheti kialakulását a fogak formájának rendellenessége. Az őrlőfogak rágófelszínén a szokatlanul mély és keskeny barázdarendszer kedvez a foglepedék- és baktérium felhalmozódásnak, ami hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához. Hasonlóképpen hátrányosak a fogak oldalsó felszínén keletkező gödrök, mélyedések .

A fogak elhelyezkedése is szerepet játszhat a szuvasodás kialakulásában. A fogsor rendellenességei megnehezítik a fogazat alapos tisztogatását, így soron kívüli, egymást fedő fogak könnyebben áldozatul esnek a fogszuvasodásnak.