Időpont foglalás

5 kérdés, amire minden kismama kíváncsi a fogászati várandósgondozás kapcsán

2016.09.13. - Kedd

A várandósság egy különleges időszak minden nő életében. A megfelelő szájhigiénia fenntartása nem csak az anya számára, hanem születendő babája számára is elengedhetetlen. A várandósgondozás igen fontos részének kell lennie a rutin fogorvosi vizsgálatnak is. Célunk az, hogy eloszlassuk az általános kételyeket, a felmerülő kérdésekre választ adjunk a várandósság alatti fogászati kezelésekről, valamint, hogy megfelelő felvilágosítást adjunk a terhesség alatti szájhigiénia fenntartásáról mindenkinek.

 

Fogorvosként szembe kell néznünk a várandós kismama félelmeivel, - nemcsak esetleg valamely korábbi rossz tapasztalat miatt, hanem azért is, mert félti születendő gyermekét, nehogy a beavatkozás negatív következményekkel járjon rá nézve. Itt fontos leszögeznünk, hogy a terhesség alatti fogászati kezelés nemcsak hogy biztonságos, hanem feltétlenül szükséges is. Jellemző példa erre – számos tanulmány kimutatta – a fogágybetegség megléte, és a koraszülés, illetve alacsony születési súly közti összefüggés.

Hányadik trimeszterben menjek fogászatra?

Az általunk legideálisabbnak tartott trimeszter a második eleje (a terhesség 14-20. hete). Ebben az időszakban a rosszullétek, hányinger elmúlik, míg a méh nem akkora méretű, hogy diszkomfort érzést okozzon. A teljes körű fogászati kezelés elvégzése a második trimeszterben nemcsak azért fontos, hogy kialakítsuk a leendő édesanya egészséges szájhigiéniáját, hanem szülés során, ha esetleg intubálásra kerül sor az ellátatlan fogak sérülhetnek, kieshetnek.

Kaphatok helyi érzéstelenítőt?

A fogászati gyakorlatban legtöbbször alkalmazott érzéstelenítő a Lidocain; a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, mely megfelelő dozírozással biztonságosan használható terhesség alatt is. Amennyiben nincs vele szembeni érzékenység, rizikó nélkül alkalmazható a fogászati székben.

Mi történik a már bent lévő amalgám töméseimmel?

Amalgám tömések hosszú évekig nyújthatnak megfelelő megoldást a tömött fogakon. Amennyiben nincs akut panasz, az amalgám tömés eltávolítását nem javasoljuk terhesség alatt. Az a minimális mennyiségű higany, ami felszabadulhat, egy megfelelően kimunkált amalgám tömésből nem veszélyezteti se a babát, se az Édesanyát. Szükség esetén (nagy fájdalom, alászuvasodott fog) a tömés eltávolítása nagy hatékonyságú elszívóval illetve kofferdám izolálásban történik, így csökkentve a higanygőz belélegzésének kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy terhesség alatt nem okoz semmilyen komplikációt a már bent lévő amalgám tömés.

Végeznek röntgen vizsgálatot amíg babát várok?

Az egészségügyben alkalmazott általános elv szerint a sugárzást minden esetben a lehető legkisebb mennyiségben kell alkalmazni.  A kismamák kitüntetett figyelemmel kerülnek ellátásra, röntgen vizsgálat elkerülésével. Amennyiben van rá lehetőség, a fogorvos felhasznál minden más diagnosztikai eljárást annak érdekében, hogy az adott problémát felismerje és kezelje, anélkül hogy röntgen képalkotást kelljen használnia. Amennyiben az elkerülhetetlen, fontos, hogy a röntgen vizsgálattal a fogorvos megvárja a második trimesztert.

Mi okozza az ínyvérzésemet? Mit tehetek azért, hogy megszüntessem?

Terhesség során az ösztrogén/progeszteron arány megnövekedésével a fogíny fellazul, s a várandósok fogékonyabbá válnak arra, hogy ebben a környezetben a baktériumok elszaporodjanak, plakk alakuljon ki, mindez pedig ínyvérzéssel jár. Kezeletlen esetben, rossz szájhigiéniával pedig fogágybetegség is kialakulhat. Számos tévhit kering a köztudatban arról, hogy a terhesség alatti ínyvérzés normális. Ez nem igaz! Fontos a megfelelő fogászati ellátás, terhesség alatt pedig sűrűbben kell járni fogászati ellenőrzésre, legalább kétszer. A fogágybetegség számos tanulmányban pozitív összefüggést mutatott az alacsony születési súly valamint a koraszülés között. Azok a nők tehát, akik ép fogínnyel és fogággyal várják születendő gyermeküket, kevésbé vannak kitéve a koraszülés veszélyének.

 

Fogorvosként fontos szerepünk van a fogak és szájüreg egészségének kialakításában, fenntartásában a várandósgondozás egész ideje alatt. A várandósság nem betegség, hanem egy nagyszerű állapot, így semmi sem indokolja a fogászati kezelés elnapolását. A rutinvizsgálat csakúgy, mint bármely beavatkozás biztonságosan elvégezhető, s az egészséges fogak állapota közös munkával fenntartható. A gyermekvállalás életre szóló elhatározás, a szájhigiénia fenntartása kiemelkedő fontosságú ebben a periódusban, mert az elhanyagolt száj negatív hatása érezhető lehet egy életen át.